top of page

What does the Bible say?

Easy to hard Bible questions about what's in the Bible.

How well do you know the Bible?

Answer these easy multiple-choice Bible questions about what the Bible says regarding Christian behavior.

 

Ten easy Bible questions.
 

  1. What does the Bible call a person who knows God but does not keep his commandments?

    a. Self-righteous.
    b. Gentile.
    c. Liar.

    Answer C: Liar.

    A person who knows God but does not keep His commandments is a liar.
    Anyone who obeys the word of God is showing his love for Him.
    The Bible states that a liar knows God but does not keep his commandments.
    1 John 2:4.

     

  2. ​How does the Bible describe a person who denies God's existence or disregards His authority?

    a. Overknowledgeable.
    b. Clever.
    c. A fool.

    Answer C: A fool.

    Someone who denies God is a fool.
    Psalm 14 also states that they who are corrupt have vile deeds.
    God looks down from heaven and sees all.
    A fool in his heart says there is no God.

    Psalm 14:1.

     

  3. What should you refrain from eating according to the Old Testament?

    a. Overcooked vegtables.
    b. Any fat or blood.
    c. Uncooked fish.

    Answer B: Fat or blood.

    The Old Testament states that we are not to eat fat or blood.
    The Book of Leviticus provides many of God's "Do Not" commandments.
    God establishes an everlasting ordinance for generations to come: to eat no fat or blood.
    The Old Testament said fat and blood belong to God, and they should be burned on the altar.
    Leviticus 3:17.
    Leviticus 3:27.


     

  4. What does Jesus state in the New Testament about what foods to eat?

    a. Do not eat raw pork.
    b. Try to maintain a vegetarian diet.
    c. It is basically all right to eat all foods.

    Answer C: It is OK to eat all foods.

    In the New Testament, Jesus stated that all foods are acceptable to eat.
    Jesus did away with the dietary restrictions of the Old Testament.
    In Mark, Jesus said food enters the stomach, where it is dissolved, digested, and removed from the body.
    Acts reveals that Paul has a vision in which God says there is no difference between clean and unclean animals for consumption for those who follow Jesus.
    Colossians states that we should not let anyone judge us by what we eat or drink.
    Romans tells us that all is clean; there is no unclean and therefore all can be eaten.
    These verses include Mark 7:19, Acts 10:9-16, Colossians 2:16-17, and Romans 14:14.

     

  5. What are God's instructions concerning our hair in the Old Testament?

    a. We are to keep our hair neatly trimmed and combed.
    b. Beards are to be kept no longer than the width of a hand.
    c. God commands that we not cut the hair on the sides of our head.

    Answer C: Do not cut the hair on the sides of your head.

    God commands that we keep our sideburns long and not cut the hair on the sides of our heads.
    Men are to have short hair on top, and women are to have long hair.
    Leviticus 19:27: "Do not cut the hair at the sides of your head or clip off the edges of your beard."

    1 Corinthians 11:14–15: “If a man has long hair, it is a shame unto him, but if a woman has long hair, it is a glory to her, for her hair is given her for a covering." 

     

  6. What is one of God's instructions about our skin?

    a. Do not expose our skin to sunlight; we must wear clothes to cover the arms and legs.
    b. One of God's instructions is to refrain from lying in the sun and develop no tan.
    c. God commands us to have no tattoos.

    Answer C: No tattoos.

    God commands us to have
    no tattoes.
    He commands us to respect our bodies.
    God specifically says "No tattoos."
    Leviticus 19:28.

     

  7. From whom does the Bible say we should seek advice or guidance?

    a. It is OK to seek and listen to mediums, psychics, and fortune tellers, for they can guide us.
    b. Parents who have reached the age of 50 because they are considered wise.
    c. Church and government officials.
    d. God Almighty.

    Answer D: God Almighty.

    We are to look to God for guidance.
    God wants us to always look to Him for answers.
    The Book of Job passed that message on to us.
    Leviticus 19:31.

     

  8. What does God command that married couples must avoid?

    a. Raising children using spanking as a means of correction.
    b. Having excess sexual relations.
    c. Getting a divorce.

    Answer C: Divorce.

    God commands that we are to avoid getting a divorce.
    The only acceptable reason for divorce is infidelity.
    Mark 10: 9.

     

  9. The Bible states what we must do to foreigners.

    a. Detox them before they join the general population.
    b. Restrict them to live in their own neighborhood away from native citizens.
    c. All foreigners should be treated as though they were native-born citizens in our country.

    Answer C: Treat them like citizens.

    All foreigners are to be treated like they are citizens.
    Foreigners should be treated as if they were natives of our country.
    We are not to shun them, humiliate them, or treat them differently.
    Leviticus 19:33-34.

     

  10. What is a wife prohibited from doing to a man who is in combat with her husband?

    a. She is prohibited from standing by and letting her husband fight by himself.
    b.
    A wife is prohibited from doing anything that would kill the opponent.
    c. The woman is prohibited from grabbing an opponent's privates.

    Answer C: Grabbing a man's privates.

    Women are prohibited from grabbing a man's privates (genitals) during a fight.
    Deuteronomy 25:11-12.

Take this Bible quiz on how Christians are to behave.
 

Ten hard Bible questions.

  1. What is the main source of our faith in the Lord according to the Bible?

    a. Hearing.
    b. Seeing.
    c. Praying.

    Answer A: Hearing.

    Hearing the word of God develops faith.
    Faith is developed by hearing the word of God.
    Romans 10:17.

     

  2. What does Proverbs say the righteous have in their death?

    a. Contentment.
    b. Wisdom.
    c. Hope.

    Answer C: Hope.

    In death, there is hope.
    In their death, the righteous have hope of a better life with God.
    Proverbs 14:32.

     

  3. What kind of giver does God like?

    a. Cheerful.
    b. Frequent.
    c. Abundant.
    d. Those who give 10 percent.
    e. Those who give more than 10 percent.

    Answer A: Cheerful giver.

    God likes a
    cheerful giver.
    Giving frequently and abundantly is a blessing, but God loves cheerful givers who offer willingly, not out of obligation.
    2 Corinthians 9:7.

     

  4. What will happen after being saved?

    a. The saved will be allowed into Heaven.
    b. Tongues of fire will touch the top of one's head.
    c. A person will begin to speak in tongues at the moment of salvation.

    Answer A: Entrance into heaven.

    Those that receive salvation will be allowed to enter heaven.
    The saved and faithful will be given entrance through the gates of heaven.
    This means that faith in Christ as Savior and Lord is the sole requirement for entry.
    Anything else we do reflects in the rewards we receive or do not receive once we get there.
    Acts 2:37-41.

     

  5. How many times did Jesus say we are to forgive our neighbors?

    a. Three.
    b. Seven.
    c. Seventy-seven.


    Answer C: Seventy-seven times.

    Jesus said that we should forgive our neighbors
    seventy-seven times.
    This instruction is not to be taken literally, like many things stated in the Bible, such as an eye for an eye.
    Basically, this phrase means giving someone an unlimited number of chances for forgiveness.
    Matthew 18:21-22.


     

  6. The Bible states that these events must happen before capital punishment is dealt out.

    a. There must be at least two witnesses.
    b. The accused must face his accuser.
    c. A felony had to have occurred.


    Answer A: There must be witnesses.

    At least two witnesses must testify before unleashing capital punishment.
    Several witnesses are required to have seen the crime and must testify to it.
    Deuteronomy 17:6.


     

  7. ​To be her husband's crown, a wife must be or do what?

    a. A wife must faithfully attend church with her husband.
    b. She must be a competent housewife.
    c. The wife must be noble.


    Answer C: Be noble.

    A wife must be noble and virtuous to be her husband's crown.
    Proverbs 12:4.

     

  8. ​How should a wife bring her unsaved husband to know the Lord?

    a. She should consistently pray to Mary, the mother of Jesus, for her husband's salvation.
    b. Wives should exhibit behavior characterized by purity and reverence.
    c.
    A wife should take the husband to church so he can hear the Word.

    Answer B: Show purity and reverence.

    A wife must
    show purity and reverence to her husband.
    The wife will win her husband to the Lord through her upright behavior.
    The husband must see the purity and reverence of the wife's life.
    1 Peter 3:1-2.

     

  9. ​How are women supposed to dress for church according to the New Testament?

    a. Proper length:
    Skirt hems no more than one inch above the knees and blouse sleeves no more than one inch above the elbows are acceptable.

    b. Proper covering: 
    The dress attire should include hats to cover their heads and long dresses that cover their entire chest, shoulders, elbows, knees, and ankles.
    c. Proper modesty: 
    Women are to be modest in appearance without any frivolity or fashion sense.


    Answer C: Modest in appearance.

    Church attire must be modest in appearance without frivolity.
    The proper attire is to dress without outlandish fashion style, gaudiness, or ornaments.
    No cleavage shown, no fancy jewelry, and no outlandish shoes or hats.
    1 Timothy 2:9.


     

  10. ​What should we do if we love Jesus?

    a. Pray often.
    b.
    Go to church regularly.

    c. Keep God's commandments.
    d. Tell others about Jesus and salvation.

    e. We should do all of the above.


    Answer E: All of these.

    We should do
    all of the above if we love Jesus.
    If we love Jesus, we are to keep his commandments and obey his rules.
    We are to socialize and gather with other believers and spread the message of salvation.
    Pray to communicate with God.

    John 14:15.
    Hebrews 10:23-25.
    James 5:13-16.

A quiz of difficult Bible questions to test your knowledge.
 

Thirty difficult Bible questions?
 

  1. How many Old Testament books are considered books of the law?

    a. One.
    b. Two.
    c. Five

    Answer C: Five

    The Old Testament has five books of law.
    There are 5 books of the law, 12 historical books, 5 wisdom and poetry books, and 17 prophetic books containing 12 minor prophets and 5 major prophets.
    The first five books of the Old Testament are the books of law as told by Moses.


     

  2. How many epistle books are in the New Testament?

    a. Two.
    b. Eight.
    c. Twenty-one.

    Answer C: Twenty-one.

    The New Testament has
    twenty-one books that are epistles.
    There are 4 gospel books, 1 acts of the apostles, 13 epistles of Paul, 8 general epistles, and 1 book of revelation.
    The New Testament epistles were written to specific churches and groups or individual Christians to guide, encourage, and instruct and sometimes to chastise those of the Christian faith.


     

  3. What is the Apocrypha?

    a. A collection of additional texts that were not originally considered worthy of inclusion in the Bible.
    b. It is a special section of the Bible that lists all the prophecies about future events.
    c. It is an expanded appendix to the Bible, explaining the parables of Jesus.

    Answer A: A collection of additional texts.

    The Apocrypha is a
    collection of additional scriptures considered lost or unworthy of being included in the original authorized Bible.
    There are generally just a handful of books accepted as the Apocrypha.
    However, there are approximately seventy-five biblical manuscripts known to exist outside the Bible.

     

  4. How many books are in the recognized Apocrypha Collection?

    a. Forty (40).
    b. Fourteen (14).
    c. Twenty-seven (27).

    Answer B: Fourteen (14).

    The standard recognized Apocrypha has fourteen (14) books.
    Depending on the Bible version, the number of books in the Apocrypha can vary by a few.
    In addition, there have been seventy-five additional scriptures found that are not in the Bible.

     

  5. How many books are in the King James Bible with Apocrypha?

    a. Twenty-seven (27).
    b. Thirty-nine (39).
    c. Eighty (80).

    Answer C: Eighty (80).

    The King James Bible, including the Apocrypha, has a total of
    eighty (80) books.
    The Old Testament contains thirty-nine (39) books, the New Testament contains twenty-seven (27) books, and the Apocrypha contains fourteen (14) books.

     

  6. How many total chapters are in the King James Bible?

    a. 220.
    b. 556.
    c. 1189.

    Answer C: 1189 chapters.

    The King James Bible has
    1189 chapters.

     

  7. How many verses are in the King James Version?

    a. 1,000.
    b. 17,000.
    c. 31,100.

    Answer C: 31,100 verses.

    The King James Version has
    31,100 verses.

     

  8. Approximately how many words are in the King James Bible?

    a. 144,000.
    b. 501,000.
    c. 783,000.

    Answer C: 783,000.

    The King James Version has approximately 783,000 words.

     

  9. What is the last word in the Bible?

    a. Amen.
    b. Cursed are we.
    c. Thank the Lord.

    Answer A: Amen.

    "Amen" is the last word in the Bible.
    Revelation 22:21.

     

  10. What is the longest word in the Bible?

    a. Nebuchadnezzar.
    b. Mahershalalhashbaz.
    c. Antidisestablishmentism.

    Answer B: Mahershalalhashbaz.

    Mahershalalhashbaz is the longest word in the Bible.
    It is a man's name, which appears twice in the book of Isaiah.
    Mahershalalhashbaz was the second son of Isaiah.
    The Lord told Isaiah to name his son Mahershalalhashbaz because it had a special meaning.
    It is translated as "swift to the spoil, quick to the plunder.” 
    The meaning is that Judah’s enemies would be defeated and plundered, and Judah would be saved. 
    Isaiah 8.

     

  11. What is the shortest "chapter" in the King James Bible?

    a. Genesis 1.1: "In the beginning, God..."
    b. Psalm 117: "Praise the Lord..."
    c. John 1: "In the beginning was..."

    Answer B: Psalm 117.

    The shortest "chapter" in the Bible is Psalm 117.
    This psalm has only two verses.

     

  12. What is the shortest "verse" in the Bible?

    a. Amen.
    b. Jesus wept.
    c. In the beginning.

    Answer B: "Jesus wept."

    The shortest verse in the Bible is "Jesus wept."
    Jesus wept because he saw how sad Lazarus' sisters were over Lazarus' death.
    John 11:35​.

     

  13. What is the first book in the Old Testament?

    a. Alpha.
    b. Moses.
    c. Genesis.

    Answer C: Genesis

    Genesis is the first book in the Old Testament.
    The Book of Genesis is believed to be written by Moses or under his direction.
    It is the first of five books known as the Laws of Moses.

     

  14. What is the first sentence in the Bible?

    a. "The earth was created ..."
    b. "For God so loved..."
    c. "In the beginning..."

    Answer C: "In the beginning ..."

    "In the beginning" is the first sentence in the Bible.
    Genesis 1.

     

  15. What is the last book in the Old Testament?

    a. Deuteronomy.
    b. Zachariah.
    c. Malachi.

    Answer C: Malalchi.

    The last book in the Old Testament is
     Malalchi.
    Malachi was a minor prophet.
    Scholars agree that Malachi did not write his book and the author is unknown.

     

  16. What is the first book in the New Testament?

    a. Mark.
    b. Genesis.
    c. Matthew.

    Answer C: Matthew.

    Matthew is the first book in the New Testament. 
    It is also one of the four gospels, believed to be written by Matthew.

     

  17. What verse and what book are in the exact middle of the Bible?

    a. Psalm 118.
    b. Matthew 1:1.
    c. Malachi 4:54.

    Answer A: Psalm 118.

    The exact center of the Bible is
    Psalm 118:1-2.
    Psalm 118 is the 595th chapter of the Bible, out of 1,189 chapters.
    There are 594 chapters before and 594 chapters after Psalm 118.
    Psalm 117, the chapter just before, is the shortest chapter.
    Psalm 119, the chapter just after, is the longest chapter.
    Is this pattern just a coincidence or done by design?

     

  18. What is the last book of the New Testament?

    a. Acts.
    b. Omega.
    c. Book of the Apocalypse.

    Answer C: Revelation, also known as the Book of the Apocalypse.

    The last book of the New Testament and the Bible is
    Revelation.
    The book contains the story of the apocalypse, or the end of the world.
    John is the name of the writer.
    Some believe John the Apostle wrote it while incarcerated on the island of Patmos.
    The most recent view is that it is some other unidentified John.

     

  19. What is the collective name for the books of Matthew, Mark, Luke, and John?

    a. The Torah.
    b. The Gospels.
    c. The Beatitudes.

    Answer B: The Gospels.

    Matthew, Mark, Luke, and John are known as the
    Four Gospels.
    The Gospels tell the story of Jesus' ministry.

     

  20. What section of the Bible is the Book of Esther in?

    a. Apocrypha.
    b. New Testament.
    c. The Old Testament.

    Answer C: The Old Testament.

    The Book of Esther is in the
    Old Testament.
    Ester tells the story of a Jewish woman named Hadassah from Persia.
    When her parents died, her cousin Mordecai raised her.
    Hadassah's name was later changed to Esther.
    She became queen of Persia by winning a beauty contest held for King Ahasuerus.

     

  21. Which Bible did the Pilgrims and Puritans use?

    a. King James Version.
    b. The Geneva Bible.
    c. The Great Bible.

    Answer B: The Geneva Bible.

    The Pilgrims and Puritans, along with John Bunyan, William Shakespeare, Oliver Cromwell, and other notable people, used the Geneva Bible.
    William Whittingham was responsible for the creation and printing of the Geneva Bible with Christian exiles in Geneva, Switzerland.

     

  22. Some Bibles print the words of Jesus differently from the other words.

    a. Jesus' words are printed in italics.
    b. The words are printed in bold.
    c. Jesus' words are printed in red.

    Answer C: Red letters.

    Red letters depict the words spoken by Jesus.
    We refer to such Bibles as the red-letter edition.

     

  23. Which Bible translation is considered the most popular of all time?

    a. Geneva Bible.
    b. The King James Version.
    c. English Standard Bible Version.

    Answer B: The King James Version.

    Since 1611, the
    King James Version has been the most popular Bible of all time.
    However, the New International Version has been outselling the King James Version in the past few years.

     

  24. Are there any hidden codes in the Bible?

    a. It depends on which version of the Bible you have.
    b. Yes.
    c. No.

    Answer C: No.

    There are NO hidden codes in any version of the Bible.
    Researchers think they have found some codes and tried to explain them but have been debunked.
    Many have tried to uncover codes and made a compelling case but have been unsuccessful in proving it.
    As it turns out, the same system that is used to discover hidden codes in the Bible can also find hidden codes in several popular books, including Gone with the Wind, The Da Vinci Code, 1984 by George Orwell, Brave New World, and several dozen others.
    The outcome was determined: if you look closely enough at any written document and use a selective code, you can fabricate hidden codes in any book.  

     

  25. Who wrote the book of Luke?

    a. Paul.
    b. John.
    c. Luke.

    Answer C: Luke.

    The Book of Luke was written by a gentile named Luke.
    He was not of Jewish descent.
    Luke was a physician and one of the original twelve apostles.
    He was the companion of Paul when evangelizing.
    It is believed that he was born in Antioch in Syria.

     

  26. What is the construction of the traditional Protestant Bible?

    a. A collection of many books, all bound together in one volume.
    b. The Bible has two books bound together in one volume.
    c. It is a single complete book of many chapters.

    Answer A: Many books bound together.

    The Bible is a collection of many books bound together, divided into two sections, containing many books but placed together as one volume or tome.

     

  27. What are the first five books in the Bible called?

    a. The laws of Adam.
    b. Books of Samuel.
    c. Pentateuch.

    Answer C: The Pentateuch.

    The first five books of the Bible are known as the Pentateuch.
    "Pentateuch" is a translation for "five scrolls."
    It is also called the books of the law.

     

  28. According to Timothy in the Bible, what is the root of all evil?

    a. Original sin.
    b. The devil.
    c. Money. 

    Answer A: Money.

    The love of money is the root of all evil, according to Timothy.
    He warns against being driven by greed, which leads one away from faith and brings many griefs upon oneself.
    1 Timothy 6:10 


     

  29. Who wrote the first five books of the Bible?
    a. Moses.
    b. Noah.
    c. Adam.

    Answer A: Moses.

    Most scholars believe Moses wrote or at least oversaw the first five books of the Bible.
    We refer to them as the books of the law or the law of Moses.
    It is also the first section of the Jewish Bible known as the Torah.

     

  30. How does the Bible explain the first step to entering heaven?
     

a. Following the Ten Commandments and God's laws and rules allows entry into Heaven.

b. Doing good things and loving one another will gain you entrance into heaven.

c. "Believe in your heart in Jesus the Christ."

Answer C: Believing in Jesus

Believing in Jesus is the first step to heaven.
The first step to heaven is to believe in your heart in Jesus the Christ.
 

John 3:16 KJV.

For God so loved the world that he gave his only begotten Son so that whoever believes in him shall not perish but have everlasting life.
 

John 14:6 KJV.

Jesus says unto him, "I am the way, the truth, and the life; no man comes unto the Father but by me."
 

Romans 10:9 KJV.

That if thou shalt confess with thy mouth the Lord Jesus and shalt believe in thine heart that God hath raised him from the dead, thou shalt be saved.
 

Ephesians 2:8-9 KJV.

"You are saved by faith, not by works, so no one can boast; it is God's gift.

Can you answer these difficult Bible questions about what's in the Bible?
 

Twenty difficult Bible questions?
 

  1. What object held water for the priests to ceremonially wash their hands in the tabernacle?

    a. Wooden bowl.
    b. Bronze Laver.
    c. Gold-laid basin.

    Answer B: Bronze Laver.

    The bronze laver, aka a bronze or brass basin, was the sacred bowl in the tabernacle.
    The priests used it for their ceremonial washing before entering the holy place or offering sacrifices.
    1 Kings 7:48-50.

     

  2. What was on top of the Ark of the Covenant?

    a. Mercy seat.
    b. A golden angel.
    c. Two Golden Doves.


    Answer A: 
    The Mercy Seat.

    The Mercy Seat is the golden-covered lid of the Ark of the Covenant.

    The top had two golden cherubim with wings spread upward.
    There was a space between them, and they faced each other.
    Some regard it as symbolizing God’s presence and the place of atonement for Israel’s sins.
    The ark was made of acacia wood and covered with gold both inside and out.
    The mercy seat was pure gold, not gold-covered wood.

    Exodus 25:10-22.

     

  3. What was carefully counted during the exodus from Egpyt?

    a. The sheep were counted every day.
    b. Treasure in the tabernacle.

    c. The men of Israel.


    Answer C: The men of Israel.

    After leaving Egypt, Moses conducted an accurate count of the fighting-age men (20 years and older) from each of the twelve tribes.

    Numbers 1:1-4.

     

  4. What did the Israelites do after crossing the Red Sea to safety from the Egptian army?

    a. They made an altar and offered sacrifices.
    b. With much joy they sang victory songs.

    c. They rested for forty days and nights.


    Answer B: They sang victory songs.

    The Israelites sang a song of praise to God, known as the Song of the Sea.
    This is how they expressed their gratitude for God's deliverance from the Egyptian enemy.

    Exodus 15

     

  5. Who led the joyful celebration with a tambourine after the crossing?

    a. Miriam, Moses' sister.
    b. Zipporah, Moses' wife.
    c. Yocheved, Moses' mother.

    Answer A: Miriam.

    Miriam “took the timbrel in her hand,” and “all the women went out after her with timbrels and with dances.”
    Exodus 15:20

     

  6. What happened on Mount Sinai that scared the Israelites when Moses went up to see God?

    a. The sun went dark.
    b. Flashes of blue and green light occurred.

    c. Thunder, lightning, smoke, and the earth shook.

    Answer C:
    Strange phenomenon of physical events.

    The Bible states that there was lightning, thunder, and a thick cloud covering the mountain.
    Furthermore, there was a very loud trumpet blast, and the mountain shook.
    The people trembled, and Moses took them to the foot of the mountain to meet God.

    Exodus 19:16–19

     

  7. What was the bread laid upon in the Holy Place of the tabernacle?

    a. The communion table.
    b. Table of showbread.
    c. The altar of incense.

    Answer B: The table of showbread.

    The Table of the Showbread also known as the Table of the Presence or Shewbread,
    Also inside the Holy of Holies were the lampstand, the altar of incense, and the Ark of the Covenant.
    Exodus 25:23

     

  8. What was stored in the Ark of the Covenant?

    a. Robes for the priests, a chalice for communion, and the lampstand.
    b. The censer for burning incense, the Holy Cross, and the communion cup.
    c. A gold jar with mana, Aaron's staff with buds, and the tablets of the Ten Commandments.


    Answer C: Mana, staff, and tablets.

    Behind the second veil there was a tabernacle, which is called the Holy of Holies.
    It contained a golden altar of incense and the ark of the covenant covered on all sides with gold.
    The ark contained a golden jar holding the manna, Aaron’s rod that budded, and the tablets of the covenant.
    On the lid were the cherubim of glory shrouding the mercy seat.
    Hebrews 9:1-5.

     

  9. ​How many pairs of clean animals went on Noah's Ark?

    a. One.
    b. Two.
    c. Seven.


    Answer C: Seven.

    God instructed Noah to take seven pairs of each clean animal aboard the ark.
    Clean animals were suitable for sacrifice, while unclean animals were unsuitable for sacrifice.
    God wanted to ensure that enough "clean" animals were taken for sacrifices as well as food.
    Noah also took seven pairs of birds for preservation and sacrificial purposes.
    Only one pair of unclean animals went aboard.
    Genesis 7:2-3

     

  10. Who thought Jesus was a gardener when meeting Him after the ressurrection?

    a. Mary Magdalen.
    b. His mother.
    c. Peter.

      
    Answer C: Mary Magdalene.

    Mary Magdalene was the first to go to the tomb.
    She started crying when she found the tomb open, with Jesus gone and two angels inside.
    Jesus was close and called out to her, and she thought it was the gardener.
    In her defense, she arrived early in the morning, and it would have still been too dark to recognize anyone in the dim light until up close to them.

    John 20:15

     

  11. Who was it that died at the end of the Book of Genesis?

    a. Joseph.
    b. Moses.
    c. Aaron.


    Answer C:
    Joseph.

    Joseph died at the age of 110 after seeing the growth of his family, which fulfilled the promise God made to Abraham.
    Before he died, Joseph instructed the Israelite slaves to carry his bones to Canaan after God delivers them from Egypt.
    Joseph was embalmed and placed in a coffin in Egypt and later taken with the Israelites to the promised land, where he was buried.

    Genesis 50:22-26

     

  12. Which apostle preached the first sermon?

    a. Luke.
    b. John.
    c. Peter.


    Answer C: Peter.

    Peter preached on the day of Pentecost when all the apostles and many disciples were gathered.

    Pentecost was the fall festival bringing the harvest of fruits and vegetables to town.
    During the gathering the Holy Spirit descended, and Peter gave his first sermon.
    Acts Chapter 2.

     

  13. Why is Passover no longer observed in the Protestant churches?
    a. The Passover was an Old Testament observance, and we now live in the New Testament era.
    b.
    It is considered old-fashioned by many churches. 
    c. Jesus replaced it with communion.

    Answer C: Jesus replaced it with communion.

    Communion (Lord's Supper or Eucharist) is a Christian observance to remember Jesus' blood sacrifice (blood of the lamb) to protect the children of God from the final plague of Hell's fire. 
    Passover was an observance commemorating the Israelites’ deliverance from slavery in Egypt.
    It was marked by the blood of a lamb protecting their children from the final plague on Egpyt.

     

  14. What tribe was Jesus from?

    a. David.
    b. Judah.
    c. Levi.

    Answer B: Tribe of Judah. 

    Jesus came from the tribe of Judah, a royal tribe, as noted in several places in the Bible.
    His lineage is through Abraham, Judah, and King David.
    This is the Old Testament prophecy with his genealogies recorded in both Matthew and Luke.
    Hebrews 7:14

     

  15. Who was the first recorded gentile in the Bible who was baptized?

    a. Cornelius the Centurion.
    b. Nicodemus the Pharisee.
    c. King Artaxerxes' cupbearer.

    Answer A:
     Cornelius the Centurion.

    Cornelius, a Roman centurion, is recognized as the first Gentile baptized in the Christian Church.

    He was stationed in Caesarea, was a devout man who feared God, and prayed continually.
    Cornelius received a vision to contact Peter, who then came and preached to the household.
    As Peter preached, Cornelius and some of his household were filled with the spirit and were baptized.

    Acts 10:44-48


     

  16. What two paragraphs in the Bible are nearly identical word for word?

    a. Psalm 14 and Psalm 53.
    b. 
    Malachi 1 and Malachi 5
    c. Solomon's Songs 1 and Songs 5.

    Answer A: Psalms 14 and 53.

    It is a Psalm written by David.
    The title would be "What a fool says in his heart."
    It begins, "The fool says in his heart, There is no God.”
    The word "fool" is translated as "deficient in morals or decency."
    Why two identical verses are recorded is unclear.
    Psalm 14 is definitely written by David and Psalm 53 by an unknown author.
    The unknown author knew of David's psalm and simply rewrote it, and the scribes included it.

     

  17. What is the meaning of the word "Hallelujah"?

    a. Blessed be the Lord.
    b. God is with us.
    c. Praise God.


    Answer C: Praise God.

    "Hallelujah" is a Hebrew expression of gratitude to God.
    Hallel is a Jewish prayer, which recites Psalms 113 through 118 to observe Jewish holidays, giving praise and thanksgiving.
    The word "Hallelujah" stems from this expression of praise and gratitude.

     

  18. What was unusual about the man who ran away during the arrest of Jesus?

    a. It was Judas Iscariot who covered his face and ran away in shame.
    b. ​He was a member of the Sanhedrin possessed by a demon.

    c. The man was naked.

    Answer B: He was naked.

    A young man, wearing nothing but a linen garment, was following Jesus.

    When they seized Jesus in the garden, the man fled naked, leaving his garment behind.
    No explanation was ever given. Weird.

    Mark 14:51–52


     

  19. What is the first city or town mentioned in the Bible?

    a. Enoch.
    b. Babel.
    c. Hebron.


    Answer A: Enoch.

    The first city mentioned in the Bible is Enoch.
    Cain built the city after he was exiled from Eden for murdering his brother Abel.
    He built it in the land of Nod, east of Eden.
    Cain named it after his son, Enoch.
    Unlike his father, Enoch was an upstanding and righteous believer.
    Enoch never died on earth; God took him directly to heaven.

    Genesis 4:17


     

  20. When her son, Ahaziah, the king, died, who killed off all her grandchildren so that she could take over?

    a. Athalia.
    b. Jezebel.
    c. Hatsethup

    Answer A: Athalia.

    Athalia proceeded to murder the entire royal family of the house of Judah.
    When Athaliah, the mother of Ahaziah the king, saw that her son the king was dead, she wanted to rule.
    Boy oh boy, the Bible is full of people knocking off relatives to get their way.

    2 Chronicles 22:8-12
     

“Do to others as you would have them do to you.”
Luke 6:31

Humorous words and phrases from the 1950s:

What did it mean if someone said, "Take a picture; it'll last longer"?

 

a. It was literally meant to take a picture of a special event so that you could remember it.
b. Auto insurance companies use this phrase during a car accident for their records.
c. This expression was a response made to someone who was rudely staring at you.

Answer C: Stop staring at me.

This phrase is something you would say to someone staring at you.
It was popular for girls to say this phrase to boys who were ogling them.

bottom of page